POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ
Moderatorzy: Robi, biały_delfin
Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ
Szukam informacji o polskim mini serialu który leciał w Teleferiach w 1992 pt. Tele Lar. Była tam czteroosobowa rodzina, która miała gipsowe popiersie "Lara" który przemieniał się w ludzka postać i komentował poczynania rodziny. Lara grał jakiś rudowłosy aktor: Artur Pontek albo Paweł Iwanicki. W rolę ojca mógł się wcielać Zdzisław Wardejn, ale słyszałem też że był to Marek Kondrat. Ciągle mylił imię swojej córki Agata albo Agnieszka. Poza wzmiankami w starych programach nie ma o tym zupełnie nic.
-
Ramajana_1989
Tego niestety nie wiem, nawet w bazie Filmu Polskiego nic nie znajduję. Sprawdź też moje zapytanie.qba83 pisze: 13 mar 2026, o 13:15 Szukam informacji o polskim mini serialu który leciał w Teleferiach w 1992 pt. Tele Lar. Była tam czteroosobowa rodzina, która miała gipsowe popiersie "Lara" który przemieniał się w ludzka postać i komentował poczynania rodziny. Lara grał jakiś rudowłosy aktor: Artur Pontek albo Paweł Iwanicki. W rolę ojca mógł się wcielać Zdzisław Wardejn, ale słyszałem też że był to Marek Kondrat. Ciągle mylił imię swojej córki Agata albo Agnieszka. Poza wzmiankami w starych programach nie ma o tym zupełnie nic.
Jedna użytkowniczka podała mi na forum Filmweb, że jest to "My Little Devil" (2000) jednak - według niektórych źródeł film jest z 1999 r., w oryginale jako "Bas Yaari Rakho". To by się zgadzało, dodatkowo ktoś kilka razy oglądał go na Minimaxie w latach 1999-2001.Ramajana_1989 pisze: 14 kwie 2025, o 09:062) Był to serial albo film. Myślę, że anglojęzyczny z lat 90. albo wczesne 2000-2002. Oglądałem go prawdopodobnie na Minimax. Dodam, że nie jest to żadne "Życie Pi" ani "Droga do Ottawy", odpada też "Chłopiec z dżungli". To było prawdopodobnie amerykańskie kino w stylu "Mała Księżniczka" w wersji niszowej. Jest to historia hinduskiego chłopca mieszkającego w Indiach - pamiętam, że nie wyznawał hinduizmu, tylko modlił się do Jezusa Chrystusa (w kościele stała duża figurka Chrystusa, a on zmawiał dość długą modlitwę). Film oczywiście w kolorze, nie czarno-biały.
https://forum.satkurier.pl/topic/9690-m ... ckolodeon/
Czy ktoś kojarzy jaki to mogło mieć polski tytuł? Są jakieś archiwalne ramówki tego? Inną możliwością jest "Moje podróżowanie - Anil z Indii", ale to raczej zbyt nowe i było emitowane dopiero bliżej roku 2003-2004.
EDIT:
Znalezione na 100% - ciekawostka: znalazłem info w starych ramówkach, że to miało polski tytuł "Mój diabełek"i leciało w końcówce sierpnia/początek września na Minimax w 2002 r.
"Mój diabełek" reż.Gopi Desai film dla dzieci Kanada/Indie 1999
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... rpnia_2002
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... 9Bnia_2002
Szukam następujących:
1) reklamy sosów Billy, gdzie siedziała przy stole para i gdy mężczyzna (brunet) użył sosu, nastąpił wybuch i siedzieli w eleganckich ubraniach. Na razie znalazłam 2 sekundy z tej reklamy, szukam więcej.
2) innej wersji reklamy Prusakolep, innej niż ta dostępna na Youtube o ile jest.
3) reklamy z lat 90. o produktach firmy Turtle Wax (z piosenką w której tekst brzmiał: To jest jawa to nie sen, że samochód błyszczy się...).
4) czołówki programu "Rozmowy o cierpieniu" z muzyką.
5) występu z festiwalu Opole 97 Magdaleny Fronczewskiej "Nieśmiały chłopak", który rzekomo okazał się porażką. Chcę zobaczyć, czy faktycznie był aż tak słaby?
6) utworu z lat 80-90 w której śpiewało dwóch chłopaków - jeden dorosły i jeden mały.
Tekst: Ja taki mały a ty taki duży,
......
bo przy rozmowie czas się nie dłuży,
więc.....
Ty taki duży a ja taki mały itd.
1) reklamy sosów Billy, gdzie siedziała przy stole para i gdy mężczyzna (brunet) użył sosu, nastąpił wybuch i siedzieli w eleganckich ubraniach. Na razie znalazłam 2 sekundy z tej reklamy, szukam więcej.
2) innej wersji reklamy Prusakolep, innej niż ta dostępna na Youtube o ile jest.
3) reklamy z lat 90. o produktach firmy Turtle Wax (z piosenką w której tekst brzmiał: To jest jawa to nie sen, że samochód błyszczy się...).
4) czołówki programu "Rozmowy o cierpieniu" z muzyką.
5) występu z festiwalu Opole 97 Magdaleny Fronczewskiej "Nieśmiały chłopak", który rzekomo okazał się porażką. Chcę zobaczyć, czy faktycznie był aż tak słaby?
6) utworu z lat 80-90 w której śpiewało dwóch chłopaków - jeden dorosły i jeden mały.
Tekst: Ja taki mały a ty taki duży,
......
bo przy rozmowie czas się nie dłuży,
więc.....
Ty taki duży a ja taki mały itd.
Nie słucham ani nie wykonuję utworów współczesnych.
-
Ramajana_1989
Szukam kreskówki dla mojego znajomego. Nie jest to produkcja amerykańska (może francuska, włoska, brytyjska itp.) i nie jest to anime. Serial opowiada o skrzydlatych wojownikach, którzy mieszkają w chmurach (w niebie?) i walczą z wrogami. Mają atletyczne sylwetki, duże białe skrzydła i złote hełmy. Jak już napisałem, „anioły” są prawdopodobnie głównymi bohaterami – coś w rodzaju drużyny wojowników-jastrzębi ze skrzydłami (nie są to typowe anioły). Serial animowany 2D – w europejskim stylu rysowanej animacji. Mój znajomy twierdzi, że animacja była bardzo podobna do Flash Gordon (1996) lub Mythic Warriors Guardians of the Legend (1998) i nie jest starsza niż z połowy lat 90. (emitowane między 1998-2002 na TVP2 około 7.30 w soboty).
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Nie chodzi o:
Angel Wars: Guardian Force (2004)
Silverhawks (1986)
Silverhawks (1986)
Saint SeiyaRamajana_1989 pisze: 30 kwie 2026, o 05:51 Szukam kreskówki dla mojego znajomego. Nie jest to produkcja amerykańska (może francuska, włoska, brytyjska itp.) i nie jest to anime. Serial opowiada o skrzydlatych wojownikach, którzy mieszkają w chmurach (w niebie?) i walczą z wrogami. Mają atletyczne sylwetki, duże białe skrzydła i złote hełmy. Jak już napisałem, „anioły” są prawdopodobnie głównymi bohaterami – coś w rodzaju drużyny wojowników-jastrzębi ze skrzydłami (nie są to typowe anioły). Serial animowany 2D – w europejskim stylu rysowanej animacji. Mój znajomy twierdzi, że animacja była bardzo podobna do Flash Gordon (1996) lub Mythic Warriors Guardians of the Legend (1998) i nie jest starsza niż z połowy lat 90. (emitowane między 1998-2002 na TVP2 około 7.30 w soboty).
Silverhawks (1986)
Nie słucham ani nie wykonuję utworów współczesnych.
-
TomekAtomek
Szukam informacji o pewnej kreskówce z lat 80tych lub wczesnych 90tych.
Zdaje się że był to serial. Nadawano to chyba w niedziele wcześnie rano chyba na TVP2 ale pewności nie mam. Prawdopodobnie anime lub produkcja francuska w stylu anime.
Bohaterem była dziewczyna a charakterystyczną cechą tej kreskówki była jakaś czarna złowieszcza chmura która zdaje się celowo wywoływała nieszczęścia. Nie jestem pewien ale ktoś tam był prawdopodobnie lotnikiem

Zdaje się że był to serial. Nadawano to chyba w niedziele wcześnie rano chyba na TVP2 ale pewności nie mam. Prawdopodobnie anime lub produkcja francuska w stylu anime.
Bohaterem była dziewczyna a charakterystyczną cechą tej kreskówki była jakaś czarna złowieszcza chmura która zdaje się celowo wywoływała nieszczęścia. Nie jestem pewien ale ktoś tam był prawdopodobnie lotnikiem
Chyba Klementynka, produkcja francuska, na podstawie książki. Leciało na początku 1992, jej ojciec był lotnikiem.TomekAtomek pisze: 5 lip 2026, o 07:48 Szukam informacji o pewnej kreskówce z lat 80tych lub wczesnych 90tych.
Bohaterem była dziewczyna a charakterystyczną cechą tej kreskówki była jakaś czarna złowieszcza chmura która zdaje się celowo wywoływała nieszczęścia. Nie jestem pewien ale ktoś tam był prawdopodobnie lotnikiem![]()
Szukam pewnego teledysku w którym grała dziewczyna chyba uwięziona w pętli czasowej, chodziła po budynku lub klatce schodowej i miała piłkę tenisową i taki był efekt że ta piłka na nią spadała jak ją wypuszczała z ręki. Nie pamiętam kto to wykonywał ale to nie jest
Darude - Sandstorm.
Darude - Sandstorm.