Co do numeru 2, to kiedyś na innym forum napisałem, że znalazłem za pomocą filtrów IMDB i to jest "Diabeł i Pan Devlin" (1981). Niestety numer 1 nadal zbyt mgliste wspomnienie i się raczej nie znajdzie.Ramajana_1989 pisze: ↑29 mar 2021, o 15:01//edit:
Chciałem dołączyć jeszcze kolejne poszukiwania. Może się znajdzie.
1) Jest to czarno-biały film, raczej zagraniczny i chyba amerykański. Pamiętam jedynie scenę, w której kobieta i mężczyzna rozmawiają ze sobą. Kobieta nie potrafi poradzić sobie z obcięciem paznokci u prawej dłoni (nie umie tego zrobić lewą dłonią), więc mężczyzna jej pomaga. Rozmawiają coś na ten temat. Niestety nic więcej nie pamiętam.
2) Jest to inny film, na pewno w kolorze, raczej lata 90. i made in USA. Samotna matka ma syna w wieku około 8 lat. Zaczyna spotykać się z nią jakiś młody mężczyzna, ale matka nie jest do niego przekonana, przynajmniej z początku. Pamiętam kluczową scenę, w której mężczyzna dzwoni do nich do mieszkania i odbiera jej syn. Facet prosi, żeby podał swoją mamę do telefonu. Idzie do drugiego pokoju, a matka na to: "Powiedz, że mnie nie ma". Syn później mówi do tego telefonu: "Kazała powiedzieć, że jej nie ma". Nie pamiętam co było dalej. Świta mi jeszcze jakiś lunapark i diabelskie koło
POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ
Moderatorzy: Robi, biały_delfin
-
Ramajana_1989
Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ
Nie to nie ten film ten o który mi chodzi opowiadał o właścicielach sadów ale jabłek a tu jest o brzoskwiniach.Ramajana_1989 pisze: ↑18 kwie 2025, o 14:46Może "Alcarràs" (2022) ? Trochę podobne.kero pisze: ↑16 kwie 2025, o 11:35Poszukuję tytułu filmu produkcji chyba hiszpańskiej, historia opowiada o rodzinie sadowników. Rodzina ta miała tragiczną historię przekazywaną przez babkę rodu że jej mąż została stratowany przez owce i od tego czasu te nie mogły być trzymane w ich rodzinie do czasu aż któryś potomek nowe owce kupił do pomocy w ściągnięciu turystów bo mieli problemy finansowe.
-
Ramajana_1989
A może "Per tutta la vita" (2021) ? Tyle że trochę zbyt nowe, a nie wiem kiedy było przez Ciebie oglądane. Albo "When We Are Married" (TV Movie 1987)kero pisze: ↑23 maja 2024, o 18:13Niestety też nie.
Ja z kolei mam pytanie o pewną sztukę teatralną jaka była emitowana w Teatrze Telewizji : to była angielska sztuka do tego chyba dubbingowana a opowiadała o kilku małżeństwach które wzięło ślub na wspólnej ceremonii a po latach ktoś zrobił sobie z nich żart że pastor - ksiądz który im tego ślubu udzielił nie miał uprawnień i że ich ślub był nie ważny co oczywiście było nie prawdą a nikt nie mógł tego sprawdzić bo ten zaraz wyjechał z kraju. Może ktoś pamięta tytuł.
Pierwszy tytuł na pewno nie. Chodzi o coś sprzed wielu lat, a nie z 2021.Ramajana_1989 pisze: ↑12 maja 2025, o 12:29A może "Per tutta la vita" (2021) ? Tyle że trochę zbyt nowe, a nie wiem kiedy było przez Ciebie oglądane. Albo "When We Are Married" (TV Movie 1987)kero pisze: ↑23 maja 2024, o 18:13Niestety też nie.
Ja z kolei mam pytanie o pewną sztukę teatralną jaka była emitowana w Teatrze Telewizji : to była angielska sztuka do tego chyba dubbingowana a opowiadała o kilku małżeństwach które wzięło ślub na wspólnej ceremonii a po latach ktoś zrobił sobie z nich żart że pastor - ksiądz który im tego ślubu udzielił nie miał uprawnień i że ich ślub był nie ważny co oczywiście było nie prawdą a nikt nie mógł tego sprawdzić bo ten zaraz wyjechał z kraju. Może ktoś pamięta tytuł.
Bardzo dziękuję za znalezienie to jest ten film '' WHEN WE ARE MARRIED'' to jest dokładnie to o co mi chodziło
Widzę że jest nawet na yt więc sobie obejrzę dzisiaj
Ciekawe ile zapamiętałam z tego
?
-
Ramajana_1989
Poszukuję fragmentu nagrania programu "Kulfon i Monika", w którym wykonywano piosenkę o molach książkowych. Nie chodzi mi o same nagrania dostępne w internecie, ale wersję z tańczącymi ludźmi przebranymi za te mole książkowe. Zastanawia mnie czy jest do gdzieś do zdobycia, choćby z archiwum TVP.
Szukam też tego, co ktoś szukał na innym forum:
"Film USA, lata produkcji lata 60-70. Wyemitowany został w TVP około 90 roku. Akcja toczy się w czasie 2 wojny światowej. Na początku filmu jest scena na transatlantyku gdzie dwie pary bawią się na dancingu a następnie udają się do kajuty jeden z nich, która ma małą córkę. Zaproszona do kajuty para zabija małżeństwo i w tym momencie dochodzi do trafienia statku przez okręt podwodny. Dochodzi do ewakuacji. Następnie film przenosi w lata powojenne gdy ocalałe ze statku dziecko jest już dorosłą kobietą. Próbuje ona odnaleźć zabójców rodziców. Chyba za pośrednictwem telewizji wabi zabójców. W finale filmu okazuje się, że jej rodzice zginęli za diamenty schowane w lalce, którą miała na statku. Zawsze wydawało mi się, że grał tam George Hamilton ale w jego filmografii nic nie pasuje mi do tego filmu."
Szukam też tego, co ktoś szukał na innym forum:
"Film USA, lata produkcji lata 60-70. Wyemitowany został w TVP około 90 roku. Akcja toczy się w czasie 2 wojny światowej. Na początku filmu jest scena na transatlantyku gdzie dwie pary bawią się na dancingu a następnie udają się do kajuty jeden z nich, która ma małą córkę. Zaproszona do kajuty para zabija małżeństwo i w tym momencie dochodzi do trafienia statku przez okręt podwodny. Dochodzi do ewakuacji. Następnie film przenosi w lata powojenne gdy ocalałe ze statku dziecko jest już dorosłą kobietą. Próbuje ona odnaleźć zabójców rodziców. Chyba za pośrednictwem telewizji wabi zabójców. W finale filmu okazuje się, że jej rodzice zginęli za diamenty schowane w lalce, którą miała na statku. Zawsze wydawało mi się, że grał tam George Hamilton ale w jego filmografii nic nie pasuje mi do tego filmu."
"W pamięci Ewy Ryker" / "The Memory of Eva Ryker" (1980)Ramajana_1989 pisze: ↑9 cze 2025, o 09:27Szukam też tego, co ktoś szukał na innym forum:
https://www.imdb.com/title/tt0081151/
-
Ramajana_1989
Dziękuję bardzo
Na dwóch innych forach też mi zdążyli odpowiedzieć.
-
Ramajana_1989
Kiedyś już szukałem, ale w sumie bezskutecznie. Być może był to odcinek "Ed, Edd and Eddy" albo jakieś innej kreskówki. To będzie bardzo trudne, bo pamiętam tylko jedną scenę. Trzej bohaterowie idą sobie gdzieś i nagle jeden stwierdza: "Jak to dobrze, że wynaleziono światło" (mogli iść przez las z pochodniami, ale to może być już moja wyobraźnia) a drugi (słynący z głupoty): "No tak. Bo do dziś oglądalibyśmy telewizję przy świecach". Ktoś stwierdził: "On nigdy nie jest zbyt mądry". Niestety w żadnej bazie cytatów nie znajduję tego tekstu, a to w sumie popularny kawał-suchar swego czasu był.
Oglądałem wieki temu, jeszcze jak chodziłem do podstawówki - czyli między 1999 a 2002 prawdopodobnie i jestem prawie pewny, że był to Polsat albo TV4, bo leciało to w jakimś paśmie, na którym leciał "Kot Eek" i "Świat według Bobby'ego" czy jak to tam się zwie. Styl animacji też był bardzo podobny i bajka na pewno była dubbingowana. Co więcej - oglądałem to na pewno dość często, bo opowiadałem to na drugi albo trzeci dzień swojemu koledze.
Oglądałem wieki temu, jeszcze jak chodziłem do podstawówki - czyli między 1999 a 2002 prawdopodobnie i jestem prawie pewny, że był to Polsat albo TV4, bo leciało to w jakimś paśmie, na którym leciał "Kot Eek" i "Świat według Bobby'ego" czy jak to tam się zwie. Styl animacji też był bardzo podobny i bajka na pewno była dubbingowana. Co więcej - oglądałem to na pewno dość często, bo opowiadałem to na drugi albo trzeci dzień swojemu koledze.
To rzeczywiście może być coś z Edów, bo skądś to kojarzę. O telewizji przy świecach powiedział ten najwyższy i najgłupszy. Ale nie wiem który to odcinek. Polski Cartoon Network miał kiedyś tendencje, że dłuższy czas puszczał w kółko tylko około 4-5 tych samych odcinków Edów, z czego najcześciej emitowanym był " Klub Eda"
-
Ramajana_1989
Też tak sądzę, że to ten serial. Ja to oglądałem chyba na Polsacie, bo tam też swego czasu leciało. Podejrzewam, że to raczej nic innego, bo kompletnie żadna inna animacja mi nie pasuje. Na 100% wspomniana postać była najgłupszą w całej paczce i wydaje mi się, że chudą oraz wysoką. Jakbyś cokolwiek więcej sobie przypomniał, to będę wdzięczny. Co ciekawe - "Doug Zabawny" miał podobny motyw, ale tam ten tekst pojawił się w domu i chodziło o coś innego jednak - tzn. oglądał ktoś po ciemku telewizję przy świecach.
Od lat również szukam jeszcze jednej animacji, w której pojawiło się dwóch olbrzymów w samych gaciach (jak zapaśnicy sumo) i jestem pewny, że szli niedaleko jakiegoś oceanu. Nie jest to raczej "BFG", chociaż pamięć mogła spłatać mi figle. Wspomnienia z dzieciństwa są bardzo mgliste i żałuję, że wielu rzeczy jednak nie nagrywałem na kasety - miałbym pokaźną "dokumentację" wspomnień.
Od lat również szukam jeszcze jednej animacji, w której pojawiło się dwóch olbrzymów w samych gaciach (jak zapaśnicy sumo) i jestem pewny, że szli niedaleko jakiegoś oceanu. Nie jest to raczej "BFG", chociaż pamięć mogła spłatać mi figle. Wspomnienia z dzieciństwa są bardzo mgliste i żałuję, że wielu rzeczy jednak nie nagrywałem na kasety - miałbym pokaźną "dokumentację" wspomnień.
- Marecki384
Ludziska ludziska !!!!!
Kto pamięta wakacje z 1989 roku i węgierski serial "Chłopcy z naszego osiedla" ??
To ten serial https://www.filmweb.pl/serial/Ut%C3%A1n ... 975-277628
Kto pamięta wakacje z 1989 roku i węgierski serial "Chłopcy z naszego osiedla" ??
To ten serial https://www.filmweb.pl/serial/Ut%C3%A1n ... 975-277628
Ja kojarzę ten serial, na pewno go oglądałem, że bylo paru chłopaków, ale za bardzo nie pamiętam fabuły.
Kolejny raz szukam informacji
1. na temat serialu/badź dwuodcinkowego filmu który leciał około 1988/89 w TVP. Fabuła była taka, że był huragan, duże zniszczenia i zaginęly dwie kilkuletnie dziewczynki. Nie pamiętam już czy bliźniaczki, czy jedna była starsza. Cała akcja skupiała się na poszukiwaniach tych dziewczynek, na koniec zostały oczywiście odnalezione. Trudno mi powiedzieć jakiej produkcji był film, prawdopodobnie USA, może Kanada?
2. Film o jakimś seryjnym podpalaczu, którego nie mogli złapać, zapamiętałem scenę jak podpalił pociąg pełen ludzi i jak jechala lokomotywa cała w ogniu. Film również leciał ok 1988/89. Chyba USA.
1. na temat serialu/badź dwuodcinkowego filmu który leciał około 1988/89 w TVP. Fabuła była taka, że był huragan, duże zniszczenia i zaginęly dwie kilkuletnie dziewczynki. Nie pamiętam już czy bliźniaczki, czy jedna była starsza. Cała akcja skupiała się na poszukiwaniach tych dziewczynek, na koniec zostały oczywiście odnalezione. Trudno mi powiedzieć jakiej produkcji był film, prawdopodobnie USA, może Kanada?
2. Film o jakimś seryjnym podpalaczu, którego nie mogli złapać, zapamiętałem scenę jak podpalił pociąg pełen ludzi i jak jechala lokomotywa cała w ogniu. Film również leciał ok 1988/89. Chyba USA.
To jest 6 odcinkowy serial o cyklonie Tracy który uderzył w Australię w Święta Bożego Narodzenia.
https://www.youtube.com/watch?v=TVX-3eKt0Z0
Tego drugiego nie kojarzę.
https://www.youtube.com/watch?v=TVX-3eKt0Z0
Tego drugiego nie kojarzę.