POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

kero

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: kero » 11 sie 2023, o 15:06

Poszukuję tytułu serialu emitowany był w wakacje w chyba 80 latach, był albo polski albo czeski tylko dubbingowany akcja działa się w małym miasteczku do którego przyjechał pisarz z blokadą twórczą a w między czasie miasteczko nawiedziło UFO i porywało do badań mieszkańców to była kobieta robot z 2 małych dzieci też robotów.
Może ktoś coś kojarzy.

qba83

Post autor: qba83 » 17 sie 2023, o 14:10

Ramajana_1989 pisze:
8 sie 2023, o 13:54
W
qba83 pisze:
7 sie 2023, o 21:42
Szukam informacji o pewnym programie, to nie był serial fabularny, tylko właśnie program, odcinki trwające chyba kilkanaście minut, który leciał w TVP, chyba popołudniami w latach 90, jego początki to mogły być już lata 1993/94. Głównym bohaterem był chłopak w okularach, oraz jego przyjaciele ze szkoły, w każdym odcinku miał jakieś przygody, które starał się rozwiązywać, występowali też jego rodzice, ojciec był postawnym mężczyzna z brodą, możliwe, że grał go Krzysztof Kolbasiuk, ale nie mam pewności, matka była tęga i w okularach. Pamiętam moje wrażenie że on ma dosyć starych rodziców. Jeden odcinek był o tym, że chyba ten chłopak naraził rodziców na jakieś koszty, ojciec był na niego zły i kazał mu to w jakiś sposób odpracować, to ten chłopak wymyślił że będzie mył ojcu auto, aby nie musiał płacić za myjnie i ojciec się na to zgodził. Program ten leciał dość długo. Pamiętam że widziałem go jeszcze około 2001r z większością tych samych bohaterów już starszych, a może nawet i później. Nie pamiętam jednak ani tytułu, ani imion głównych bohaterów.
Sprawdź czy nie chodzi czasem o "WOW" (serial z 1993 r.):
https://www.filmweb.pl/serial/WOW-1993-11779

Na pewno nie jest to WOW, który został nakręcony w 1993 i kilkakrotnie powtarzany i nie miał kontynuacji. Serial o którym pisze nie miał żadnych tego typu wątków, to było coś bardziej w stylu poradnika, może leciał w jakimś paśmie dla młodzieży, raczej popołudniami.

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 21 sie 2023, o 13:02

kero pisze:
11 sie 2023, o 15:06
Poszukuję tytułu serialu emitowany był w wakacje w chyba 80 latach, był albo polski albo czeski tylko dubbingowany akcja działa się w małym miasteczku do którego przyjechał pisarz z blokadą twórczą a w między czasie miasteczko nawiedziło UFO i porywało do badań mieszkańców to była kobieta robot z 2 małych dzieci też robotów.
Może ktoś coś kojarzy.
Trochę podobne jest "Monstrum z galaxie Arkana", ale to nie jest serial.

kero

Post autor: kero » 28 sie 2023, o 17:31

To chyba jest to, nawet jest na gryzoniu wersja z napisami jak tylko obejrzę to napiszę czy tak to pamiętałam .
Dziękuję bardzo to jest to :mrgreen: Tylko czemu to pamiętam jako serial ? Może było podzielone na dwie części ?

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 3 wrz 2023, o 16:37

Fajnie, że się udało znaleźć. Czescy koledzy mi pomogli. Ja ten film oglądałem dawno i niewiele z niego pamiętałem. Muszę kiedyś usiąść na spokojnie i przejrzeć poprzednie wątki, może uda nam się wspólnie więcej znaleźć. Ja z mojego odcinka bądź filmu o wiezieniu nie pamiętam prawie nic.

kero

Post autor: kero » 3 wrz 2023, o 17:36

Też się cieszę że się udało. Sam film mnie zaskoczył jak dużo już nie pamiętałam z niego. Faktycznie może uda się jeszcze jakieś produkcje rozpoznać.

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 7 wrz 2023, o 12:10

Ramajana_1989 pisze:
8 sie 2023, o 13:54
Ja z kolei nadal szukam mojej nierozwiązanej zagadki od lat. Był to prawdopodobnie odcinek jakiegoś serialu albo film z gatunku niszowe kino akcji (coraz bardziej wykluczam serial, choć mogły to być "Oblicza Nowego Jorku" albo "Matlock". W brutalnym więzieniu znajdowało się dwóch więźniów, którzy mogli być kolegami lub braćmi. Jeden z nich zostaje wypuszczony na wolność przez strażnika, słysząc od niego: "Jesteś wolny, więc możesz iść spokojnie do domu". Więzień idzie bardzo spokojnym krokiem długim korytarzem i dostaje kulkę w plecy od strażnika. Potem klawisz zwraca się do głównego bohatera odcinka bądź filmu: "Ty się pomęczysz" (czytał to lektor w stylu Tomasza Knapika).

Na pewno leciało to na Polsacie w latach 1997-2001, tak przypuszczam. Widziałem to tylko dwukrotnie w życiu, w krótkim odstępie czasu, co wskazuje na serial lub powtórkę filmu. W tamtym czasie bardzo często nadawano powtórki seriali lub filmów.
Domyślam się, że były to jednak "Oblicza Nowego Jorku", tylko nie ma jak sprawdzić - był jeden odcinek o więzieniu co najmniej. No nic, zagadka nie do końca rozwiązana. Może się kiedyś znajdzie.
kero pisze:
3 wrz 2023, o 17:36
Też się cieszę że się udało. Sam film mnie zaskoczył jak dużo już nie pamiętałam z niego. Faktycznie może uda się jeszcze jakieś produkcje rozpoznać.
Pamięć bywa ulotna, ja sam zapominam stare produkcje i nieraz mieszam fakty, a nieraz "utworzyłem" sobie inny tytuł ze znanego mi filmu lub serialu.

Awatar użytkownika
Marecki384

Post autor: Marecki384 » 17 wrz 2023, o 16:18

Ludzie !!! Pomocy !!!
Mam pytanie: Czy może ktoś pamięta czy serial Falcon Crest był kiedykolwiek w jakiejkolwiek otwartej polskiej TV ?

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 4 paź 2023, o 14:33

Szukam filmu albo miniserialu. Myślę, że anglojęzyczny z lat 90. albo wczesne 2000-2002. Oglądałem go prawdopodobnie na Minimax. Dodam, że nie jest to żadne "Życie Pi" ani "Droga do Ottawy", odpada też "Chłopiec z dżungli". To było prawdopodobnie amerykańskie kino w stylu "Mała Księżniczka" w wersji niszowej.

Jest to historia hinduskiego chłopca mieszkającego w Indiach - pamiętam, że nie wyznawał hinduizmu, tylko modlił się do Jezusa Chrystusa (w kościele stała duża figurka Chrystusa, a on zmawiał dość długą modlitwę). Film oczywiście w kolorze, nie czarno-biały. Niestety nic więcej nie pamiętam, ale może ktoś skojarzy.

kero

Post autor: kero » 13 lis 2023, o 10:45

Marecki384 pisze:
17 wrz 2023, o 16:18
Ludzie !!! Pomocy !!!
Mam pytanie: Czy może ktoś pamięta czy serial Falcon Crest był kiedykolwiek w jakiejkolwiek otwartej polskiej TV ?
Wydaje mi się że nie ale jeśli Chcesz obejrzeć to na gryzoniu coś chyba się znajdzie

Awatar użytkownika
Marecki384

Post autor: Marecki384 » 13 gru 2023, o 18:15

@kero Tak się pytam z czystej ciekawości.
Moim zdaniem jakby Polska po DWŚ miała być pod skrzydełkami Wuja Sama,to prywatne TV powstawały by na przełomie lat 60 i 70.
Byłoby mnóstwo seriali.

kero

Post autor: kero » 28 sty 2024, o 15:32

Pewnie tak by było.

Poszukuję tytułu powieści i autora ze szkolnego podręcznika bohaterem był mały chłopak, pomocnik koniuszego który uratował przed Tatarami ludzi i konie należące do Kasztelana ?

qba83

Post autor: qba83 » 10 lut 2024, o 18:23

T
kero pisze:
28 sty 2024, o 15:32
Pewnie tak by było.

Poszukuję tytułu powieści i autora ze szkolnego podręcznika bohaterem był mały chłopak, pomocnik koniuszego który uratował przed Tatarami ludzi i konie należące do Kasztelana ?
To była powieść "Tatary idą" w podręczniku do 3 klasy podstawówki, w odcinkach. Nie pamiętam autora.

kero

Post autor: kero » 11 lut 2024, o 10:48

Dziękuję bardzo to jest to o co mi chodziło autorką jest Anna Chom Sokołowska.

kero

Post autor: kero » 11 mar 2024, o 17:08

Poszukuję kolejnego tytułu czeskiego filmu - serialu.
Pamiętam fragment filmu: młody student zrobił wehikuł czasu pierwszy skok zrobił ze stołem z całą aparaturą a potem zamontował całość w samochodzie i za każdym razem jak wracał to pojawiał się przed tym samym kierowcą na drodze.

ODPOWIEDZ