1) Jaki był oryginalny tytuł ekologicznej kreskówki z "Teleranka" - "Foczka zwana Śnieżkiem" ?
2) Serial animowany "Rodzina Trappów" z Polonii1 - to jedna z wielu wersji "Dźwięków muzyki". Która ?
3) Pamiętam pewną scenę z filmu (albo może serialu, ale raczej filmu), i to chyba nawet polskiego. Trochę mi się to kojarzy z "Rodziną Leśniewskich", ale potem widziałam nieraz "Rodzinę" i nie bardzo wiem, z czym mogło mi się to skojarzyć.
W każdym razie jakaś wielodzitna rodzina żyła sobie w bloku, czy kamiennicy z takim zamkniętym podwórkiem. Na pewno mieli chomiki, bo o nie trochę poszło. Tzn. ich sąsiadka nie lubiła tych chomików, a one raz zwiały do jej domu. Tam była też jakaś dziewczynka, a ponieważ te zwierzaki chyba już nieraz uciekały, to jej matka zapowiedziała za którymś razem, że coś tam im zrobi (nie wiem, czy nie wymyślam w tym miejscu ). Ta dziewczynka więc, jak je u siebie znalazła, zawiadomiła tą rodzinę. Była chyba jednak zamknięta sama w domu i nie miała jak wyjść. Ponieważ mieszkali po sąsiedzku, ale tak na szczycie, że ich mieszkania stykały się pod kątem prostym, przełożyli jakąś deskę (do prasowania ????) i ona z tymi chomikami do nich po niej przeszła. Ta matka jej później szukała. Pamiętam jeszcze, że oni ją wykąpali, czy jakoś tak
Czy komuś to coś mówi ?
4) Oryginalny tytuł czechosłowackiego programu "Zaczarowane wrota" (czy jakoś tak), który od czasu do czasu leciał w niedzielnym Teatrzyku.
5) Była taka dobranocka o zabawkach. Jedną z bohaterek była lalka Sylwia. To leciało gdzieś na przełomie lat 80 i 90, chyba w soboty. Jaki był tytuł ?
6) Angielski serial "Oddział dziecięcy". Potem chyba leciało coś podobnego, tylko że australijskie.
7) Film, który musiał lecieć w jakiś wakacje lub ferie, w latach 80. To było coś o rodzinie z dwoma córkami (jedna była dość mała, a druga nastolatką), ktora pojechała na wspólne wakacje. Ta nastoletnia chyba miała astmę; w każdym razie była na coś chora. Dziewczyny poznały tam grupkę młodzieży/1 chłopaka. Pewnego dnia, chyba pokłóciły się z rodzicami i zwiały. Wsiadły w kolejkę linową i ruszyły. Pamietam, że niedaleko lini kolejki przebiegała szosa i jechał nią wspomniany chłopak. Ta kolejka w pewnym momencie się zatrzymała i nie chciała ruszyć. Dziwczynki wpadły w panikę. Ten chłopak to widział i wdrapał się do nich. Chciał je ściągnąć na dół, ale miał kłopoty z tą starszą, bo ona dostała ataku astmy, czy coś w tym stylu. I w ogóle strasznie się bała, bo mieli wychodzić przez dziurę w podłodze kolejki i skakać (?????).
9) Dwa seriale czechosłowackie, ale nie pamiętam tytułów - jeden był o dzieciach spędzających wakacje w zoo, a drugi o dzieciach spędzających wakacje w zamku i poszukujących instrumentów, zaginionych na obrazie. Gdzieś z wakacji 1989.
10) "Vasco da Gamma ze wsi Rupucza" - chyba serial węgierski oraz chyba radzieckie "Nie kłam Raiso" (albo "Kłamiesz, Raiso"). Kojarzę jakiś odcinek i to chyba właśnie było z tego drugiego, że chłopak miał zagrać w waznym meczu, ale ktos mu zabronił ze względu na słabe stopnie. Gdy dostał kolejną pałę, jakaś dziewczynka (chyba tytułowa Raisa) powiedziała, że ma pisak, którym można wymazać ocenę. Zrobili to, by ten kolewga mógł zagrać, ale okazało się na następny dzień, że ocena jednak jest. Wszyscy mieli pretensje do dziewczynki, a po jakimś czasie wyszło, że to co wymazane, pojawia się jednak pod wpływem temperatury, a dziennik, czy też kartka ze sprawdzianem leżały właśnie w cieple.
11) Chyba amerykański serial "Ramona" (czy jakoś tak)
12) RFNowskie (?) "Anna ballerina", "Skarb w ziemi niczyjej", "Sylas", "Jockey Monika"
13) Serial, który leciał około 1985 w weekendy (ja pamiętam niedzielne poranki, ale Muskaryna napisała w odpowiedzi o sobocie, więc nie jestem pewna). Opowiadał o dwojgu dzieci - starszy chłopiec i młodsza dziewczynka, które zostały same w domu. Nadeszła burza i ten dom, wraz z nimi zmyło morze. Zniosło ich na jakąś wyspę i tam musieli sobie radzić. Od razu na początku, do jednego z pokoi wlazła im pantera (lub jakiś inny kotowaty). Na początku się bali, ale ten chłopiec szybko się z nią zaprzyjaźnił. Pamiętam nawet, że leżał z nią w objęciach.
14) "Wyspa dzieci" (http://www.imdb.com/title/tt0295903/, http://www.starletsdataba...86RI.asp?name=) - o ewakuacji angielskich dzieci do USA podczas wojny. Statek rozbił się i kilkoro z nich uratowało się i wylądowało na wyspie, na której sami musieli sobie radzić. Ja to pamiętam jako serial, a z IMDb wynka, że to był film.
15) "Dzieci z ulicy Degrassi" - wiem, że o Degrassi jest sporo, ale nie bardzo mi pasuje to, co jest. Ja pamiętam, że to były faktycznie dzieci, a z tego co jest, bardziej mi wygląda na młodzież. Pamiętam jeden odcinek, w którym dziewczynka imieniem Cookie miała atak wyrostka robaczkowego.
16) Przedstawienia-filmy Andrzeja Maleszki, o których ktoś już wspominał : "Mechaniczna Magdalena", "Ofelia", "Ofelia na wakacjach", "Strachy" (chyba - o dzieciakach, ktore były w jakby domu dziecka,by pozbyć się różnych lęków) i "Wieża Babel" (to były raczej zawody, w których brały udział dwie drużyny polsko-niemiecki, i dzieciaki nie znające swoich języków musiały znaleźć sposób, by się dogadać i wygrać. Z polskiej strony, brały udział między innymi dzieci, które występowały w w/w przedstawieniach-filmach).
17) australijski "Chłopiec z Andromedy"
18) czechosłowacka "Gapulka"
19) australijski "Pugwall"
20) amerykański serial z bloku "Walt Disney przedstawia" - "Rodzina Thurstonów", czy coś takiego.
CD (być może) N.