POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

ODPOWIEDZ
qba83

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: qba83 » 13 mar 2026, o 13:15

Szukam informacji o polskim mini serialu który leciał w Teleferiach w 1992 pt. Tele Lar. Była tam czteroosobowa rodzina, która miała gipsowe popiersie "Lara" który przemieniał się w ludzka postać i komentował poczynania rodziny. Lara grał jakiś rudowłosy aktor: Artur Pontek albo Paweł Iwanicki. W rolę ojca mógł się wcielać Zdzisław Wardejn, ale słyszałem też że był to Marek Kondrat. Ciągle mylił imię swojej córki Agata albo Agnieszka. Poza wzmiankami w starych programach nie ma o tym zupełnie nic.

Ramajana_1989

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: Ramajana_1989 » 17 mar 2026, o 14:04

qba83 pisze:
13 mar 2026, o 13:15
Szukam informacji o polskim mini serialu który leciał w Teleferiach w 1992 pt. Tele Lar. Była tam czteroosobowa rodzina, która miała gipsowe popiersie "Lara" który przemieniał się w ludzka postać i komentował poczynania rodziny. Lara grał jakiś rudowłosy aktor: Artur Pontek albo Paweł Iwanicki. W rolę ojca mógł się wcielać Zdzisław Wardejn, ale słyszałem też że był to Marek Kondrat. Ciągle mylił imię swojej córki Agata albo Agnieszka. Poza wzmiankami w starych programach nie ma o tym zupełnie nic.
Tego niestety nie wiem, nawet w bazie Filmu Polskiego nic nie znajduję. Sprawdź też moje zapytanie.
Ramajana_1989 pisze:
14 kwie 2025, o 09:06
2) Był to serial albo film. Myślę, że anglojęzyczny z lat 90. albo wczesne 2000-2002. Oglądałem go prawdopodobnie na Minimax. Dodam, że nie jest to żadne "Życie Pi" ani "Droga do Ottawy", odpada też "Chłopiec z dżungli". To było prawdopodobnie amerykańskie kino w stylu "Mała Księżniczka" w wersji niszowej. Jest to historia hinduskiego chłopca mieszkającego w Indiach - pamiętam, że nie wyznawał hinduizmu, tylko modlił się do Jezusa Chrystusa (w kościele stała duża figurka Chrystusa, a on zmawiał dość długą modlitwę). Film oczywiście w kolorze, nie czarno-biały.
Jedna użytkowniczka podała mi na forum Filmweb, że jest to "My Little Devil" (2000) jednak - według niektórych źródeł film jest z 1999 r., w oryginale jako "Bas Yaari Rakho". To by się zgadzało, dodatkowo ktoś kilka razy oglądał go na Minimaxie w latach 1999-2001.
https://forum.satkurier.pl/topic/9690-m ... ckolodeon/

Czy ktoś kojarzy jaki to mogło mieć polski tytuł? Są jakieś archiwalne ramówki tego? Inną możliwością jest "Moje podróżowanie - Anil z Indii", ale to raczej zbyt nowe i było emitowane dopiero bliżej roku 2003-2004.

EDIT:
Znalezione na 100% - ciekawostka: znalazłem info w starych ramówkach, że to miało polski tytuł "Mój diabełek"i leciało w końcówce sierpnia/początek września na Minimax w 2002 r.
"Mój diabełek" reż.Gopi Desai film dla dzieci Kanada/Indie 1999
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... rpnia_2002
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... 9Bnia_2002

ODPOWIEDZ