POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

ODPOWIEDZ
Ramajana_1989

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: Ramajana_1989 » 19 cze 2024, o 08:44

agata1 pisze:
13 cze 2024, o 19:38
Drugi film:
-leciał w cyklu "kocham kino" na początku lat 90
-bohaterką była uposledzona dziewczynka która jako starsza kobieta opowiada historię swojego życia
-dziewczyna była niemową, miała niebieską sukienkę i czarne włosy
-miała brata który grał na pianinie i nauczył ją mówić porozumiewając się przez pianino
-to nie jest film "Fortepian" reż. Jane Campion
Może to któryś z tych?
https://www.filmweb.pl/film/Tamta+strona+ciszy-1996-182
https://www.filmweb.pl/film/Rigoletto-1993-154581
https://www.filmweb.pl/film/Amy-1997-130580

agata1

Post autor: agata1 » 16 lip 2024, o 14:21

Ramajana_1989 pisze:
19 cze 2024, o 08:44
agata1 pisze:
13 cze 2024, o 19:38
Drugi film:
-leciał w cyklu "kocham kino" na początku lat 90
-bohaterką była uposledzona dziewczynka która jako starsza kobieta opowiada historię swojego życia
-dziewczyna była niemową, miała niebieską sukienkę i czarne włosy
-miała brata który grał na pianinie i nauczył ją mówić porozumiewając się przez pianino
-to nie jest film "Fortepian" reż. Jane Campion
Może to któryś z tych?
https://www.filmweb.pl/film/Tamta+strona+ciszy-1996-182
https://www.filmweb.pl/film/Rigoletto-1993-154581
https://www.filmweb.pl/film/Amy-1997-130580
Bardzo dziękuję za odzew, ale na pewno to żaden z tych filmów. Mam takie podejrzenia, że to mogła być produkcja nawet z lat 70tych tylko pokazywana w tv na początku 90tych jako taki klasyk europejski nagradzany dawno temu.

sebex22

Post autor: sebex22 » 21 lip 2024, o 19:41

Poszukuję książki, którą czytałem na początku lat '90, więc pewnie jest trochę starsza. Główny bohater, będący jednocześnie narratorem, w trakcie opisywanych przygód powtarza słowa o "pójściu do baru/restauracji w celu przepłukania gardła Jasiem Wędrowniczkiem". Akcja książki jest w stylu Pana Samochodzika. Zabawne dla mnie jest to, że wtedy, jako niewinne młodzież, nie wiedziałem, że chodzi o Johnnie Walkera :).

Malon

Post autor: Malon » 14 sty 2025, o 17:33

Witam wszystkich i od razu zagadka :)

Ponoć w internecie można znaleźć wszystko, ale tu coś zadziałało. Szukam starej piosenki dla dzieci, której identyczny fragment miałem nagrany na ... 3 kasetach :-) Tekstu, nawet fragmentarycznego, nie znalazłem nigdzie, mimo że wydaje się dosyć "popularny".

Fragment "zagadki":
[...]
pragniesz w rejs gdzieś popłynąć,
lub też wzlecieć w przestworza
- ja odpowiem, że nie wiem, wybór trudna rzecz
- każdy szansę na przygodę chciałby małą mieć.

(refren)
Wakacyjna przygoda, woda kusi nas,
wakacyjna przygoda, lecieć tak jak ptak,
wakacyjna przygoda, jeden przepis znam,
wakacyjną przygodę wybrać musisz sam.
Dosyć dużo szczegółów:
* przed" było nagranych kilka szant
* "po: fragment czołówki serialu Kino Teleferii: „Dziewczyna pirat" - serial NRD (4)
* więc piosenkę nagrałem prawdopodobnie 11 lipca 1989 w ramach Teleferii ("Wakacje z Neptunem"), albo w okolicach tej daty.

Dorota70

Re:

Post autor: Dorota70 » 15 sty 2025, o 13:47

Założyłam konto, by zadać to pytanie:

Również szukam tego filmu o "niebie". Dodamy tylko, że ja zapamiętałam, że był tam chłopiec i dziewczynka, bardzo się polubili w tej "poczekalni" czy "niebie", ale plan był taki że mieli urodzić się w dwóch różnych domach.
Nie pamiętam czy uciekli, ale były jakieś przygody czy też testy dla nich.
Chyba w końcu "Ktoś" się zgodził i pozwolił im urodzić się jako bliźnięta.
Bardzo chciałabym ten film jeszcze raz obejrzeć.
No i pytanie brzmi: ktoś coś pamięta?

lonely pisze:
7 paź 2009, o 22:50
Witam!
Fantastyczna strona!! jakbym się cofnęła w czasie!!...

Od kilku lat poszukuję chociaż tytułu filmu lub filmów, w których było:
1) Smierć stawała w nogach lub głowie łóżka chorego, on umierał lub zdrowiał.
2) W jakiejś grocie na wodzie unosiły sie palące świeczki, bohater miał wybrać jedną z nich, żeby komuś przedłużyć życie, Wybrał największą i ta osoba( może matka) wyzdrowiała ale umarła siostra lub on sam. Nie pamietam...
3) Było niebo. Kolorystyka biało-szara. Były tam dzieci w takich obcisłych kombinezonach chyba biało-szarych, i te dzieci czekały na urodzenie się. Za każdym razem jak na świecie rodziło sie dziecko to te dziecko-dusza w niebie zjedżało w dół zjeżdżalnią. I pojawiało się na świecie jako noworodek.

To był jakiś film lub filmy fabularne. Może radzieckie... Leciało to conajmnie 2-3 razy w tv. W latach 77'-81'. Tak mniej więcej. Czasem pytam innych o to ale każdemu coś świta ale nikt nic dokładniej nie pamieta.
Pomóżcie!!

Ramajana_1989

Re: Re:

Post autor: Ramajana_1989 » 25 sty 2025, o 19:56

Dorota70 pisze:
15 sty 2025, o 13:47
Założyłam konto, by zadać to pytanie:

Również szukam tego filmu o "niebie". Dodamy tylko, że ja zapamiętałam, że był tam chłopiec i dziewczynka, bardzo się polubili w tej "poczekalni" czy "niebie", ale plan był taki że mieli urodzić się w dwóch różnych domach.
Nie pamiętam czy uciekli, ale były jakieś przygody czy też testy dla nich.
Chyba w końcu "Ktoś" się zgodził i pozwolił im urodzić się jako bliźnięta.
Bardzo chciałabym ten film jeszcze raz obejrzeć.
No i pytanie brzmi: ktoś coś pamięta?

lonely pisze:
7 paź 2009, o 22:50
Witam!
Fantastyczna strona!! jakbym się cofnęła w czasie!!...

Od kilku lat poszukuję chociaż tytułu filmu lub filmów, w których było:
1) Smierć stawała w nogach lub głowie łóżka chorego, on umierał lub zdrowiał.
2) W jakiejś grocie na wodzie unosiły sie palące świeczki, bohater miał wybrać jedną z nich, żeby komuś przedłużyć życie, Wybrał największą i ta osoba( może matka) wyzdrowiała ale umarła siostra lub on sam. Nie pamietam...
3) Było niebo. Kolorystyka biało-szara. Były tam dzieci w takich obcisłych kombinezonach chyba biało-szarych, i te dzieci czekały na urodzenie się. Za każdym razem jak na świecie rodziło sie dziecko to te dziecko-dusza w niebie zjedżało w dół zjeżdżalnią. I pojawiało się na świecie jako noworodek.

To był jakiś film lub filmy fabularne. Może radzieckie... Leciało to conajmnie 2-3 razy w tv. W latach 77'-81'. Tak mniej więcej. Czasem pytam innych o to ale każdemu coś świta ale nikt nic dokładniej nie pamieta.
Pomóżcie!!
Może to być któryś z tych filmów, ale raczej ten pierwszy:
The Blue Bird (1976)
Blue Bird (1940)
For Heavens sake (1950)

qba83

Post autor: qba83 » 11 mar 2025, o 20:24

Co to był za serial kryminalny, może ok 10 odcinków, który leciał w 1992r. Amerykański, o jakimś oddziale policji lub straży, w każdym odcinku zwykle były dwie akcje, jedna mniej ważna druga będąca główną osią fabuły odcinka. W jednym z odcinków musieli wyciagnąc grubą kobietę, która zaklinowała się w wannie, w tym samym odcinku było też autobusu z wycieczką szkolną i ukryciu go w naczepie ciężarowki, porywacze pytali nastolatków o nazwiska, a w nich był ukryty szyfr , mowiący, gdzie się znajdują, jeden z nastolatków chyba się stawiał i dostał liścia. Wśrod porywaczy była kobieta. Na końcu porywacze uciekali helikopterem, zostawiając tą kobiete ranną, ale ona miała karabin pod ręką i ich zestrzeliła. W innym z odcinków ktoś chciał porwać jakiegoś dzieciaka ze szkoły lub przedszkola, kobieta przebrała się za matkę tego dzieciaka i założyła perukę, a ten dzieciak wlazł gdzieś na płot i z pomocą wędki ściągnął jej tą perukę.

Awatar użytkownika
gumisio
Administrator
Kontakt:

Post autor: gumisio » 11 mar 2025, o 22:30

Czy nie chodziło ci o serial "Hill Street Blues" (na polsku przetłumaczony jako posterunek przy Hill Street)? Jest to co prawda stary serial ale może w 1992 roku natrafiłeś na powtórki. Powtarzali go chyba w telewizji Polonia 1. I bynajmniej nie składał się z 10 odcinków. 10 odcinków to może liczył jeden sezon.
Tu masz czołówkę z tego serialu. Może muzyka coś ci przypomni :) https://www.youtube.com/watch?v=oUX3TPKVf_Y
http://dubbing.pl - encyklopedia polskiego dubbingu
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa

qba83

Post autor: qba83 » 23 mar 2025, o 13:31

W sumie mogło to być to, w opisie odcinków rzeczywiście w jednym było coś o porwaniu autobusu, ale zupełnie nie przypominam sobie, aby jeden z policjantów był też zakładnikiem, więc coś mi nie pasuje i na pewno był to szkolny autobus. Kojarzę, że oglądalem u babci, która miała kablówkę, ale wydaje mi się, że u siebie też, czyli serial o który mi chodzi musiał lecieć na TVP1 lub TVP2.

ODPOWIEDZ