Ofelia, kładź się ! Nadchodzi mechaniczna Magdalena...

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

qba83

Re: Ofelia, kładź się ! Nadchodzi mechaniczna Magdalena...

Post autor: qba83 » 24 maja 2025, o 02:56

W końcu się komuś udało to zdobyć. Ja oglądałem tylko raz w grudniu 1989 i pamiętam scenę z Magdaleną stojacą w szklanej gablocie, w instytucie ( w rzeczywistości to pomieszczenia teatru Nowego w Poznaniu) i kobieta (Maria Rybarczyk) do niej mówi a potem zabiera do domu, później pracownicy instytutu szukali lalki i mieli jakieś urządzenie, które może podglądać przez ściany budynku i tak namierzyli lalkę w domu u tej kobiety, następnie zabrali, ale Magdalena albo sama im uciekła, albo ten młody chłopak jej kolega ją im odbił. Magdalena wędrowała, trafiła min do właściciela sklepu, który owinąl ją w lampki choinkowe i ustawił na chodniku przed sklepem jako reklamę, znów ten chłopak ją zabrał. Czarnym charakterem była tam bohaterka grana przez Dorotę Lulkę, która pomagała prześladowcom Magdaleny. Jeśli chodzi o "Ofelię" to podobno nie została jeszcze odnaleziona w archiwum. Mam nadzieje, że nie została skasowana. Za prezesury Drawicza z powodu braków kasowano taśmy w TVP, ale on był dość krótko prezesem TVP, a obydwie części Ofelii były powtórzone po raz ostatni w wakacje 1994, w cyklu "Maleszka na wakacje" na TV Polonia, już po jego urzędowaniu. Kopię " Ofelii" i " Ofelii na wakacjach" może posiadać Dorota Lulka. Na jej stronie jest wrzucany wcześniej przeze mnie kadr z " Ofelii" a na Youtube jest czołówka od " Ofelii na wakacjach " wrzucona z konta albo samej Lulki, albo kogoś powiązanego z nią.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2025, o 13:13 przez qba83, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ArO

Post autor: ArO » 24 maja 2025, o 06:57

Taka mała wrzutka "Mechanicznej Magdaleny" bo oczywiście ze względu na prawa autorskie więcej nie można.

https://vm.tiktok.com/ZNdhp8JSQ/

qba83

Post autor: qba83 » 24 maja 2025, o 21:34

Wygląda tak, jak zapamiętałem, choć kolorystyka wydawała mi się bardziej mroczna. Rzeczywiście, był też manekin. To właśnie ta kobieta wykradła Magdalene z instytutu. Na Cyrylu jest sporo archiwalnych zdjęć z Teatru Nowego, m.in z teatralnej wersji " Mamy nic", gdzie również grała Magdalena Gensler. "Mechaniczna Magdalena" po emisji przed świętami 89 była dużym sukcesem. Krótko potem Magdalena Gensler i Dorota Lulka zostały zaproszone do 5-10-15 lub Teleranku, gdzie zapowiadały kolejny wspólny teatr TV "Ofelia" który premierę miał zaraz potem w marcu 1990. Dodam jeszcze, że przez 7 lat mieszkałem tuż obok Teatru Nowego, gdzie realizowano większość spektakli Maleszki i gdzie dziala się akcja Ofelii.

Awatar użytkownika
ArO

Post autor: ArO » 26 maja 2025, o 14:57

Ja tymczasem złożyłem wniosek w archiwum TVP o drugą część "Mechanicznej Magdaleny". Również 170 zł z VAT-em bo już dostałem odpowiedź i czekam na zgranie materiału.

qba83

Post autor: qba83 » 26 maja 2025, o 15:05

Sam się zastanawiam nad złożeniem wniosku, tylko że obecnie mieszkam poza Polską. Może w końcu umieszcza to na TVP VOD

Awatar użytkownika
ArO

Post autor: ArO » 26 maja 2025, o 15:59

Przecież to nic nie ma znaczenia gdzie jesteś. Dostaniesz plik do pobrania na WeTransferze i tyle. No wcześniej tylko fakturę trzeba opłacić. Myślę, że małe są szanse na TVP VOD.

ODPOWIEDZ