POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

ODPOWIEDZ
Ramajana_1989

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: Ramajana_1989 » 30 gru 2025, o 15:23

TOM-L pisze:
30 gru 2025, o 15:19
Czy ktoś pamięta mroczny, włoski serial o poszukiwaniu skarbu Etrusków, gdzie główny bohater jeździł Alfa Romeo a jego znajoma była chyba medium i identyfikowała się z kimś namalowanym na obrazie? Serial zrobiony w atmosferze grozy i tajemniczości, który trzymał cały czas w napięciu
Sprawdź "Ritratto di donna velata", czyli "Portret zawoalowanej damy". Takie coś udało mi się wyszukać.

Ja nadal szukam moich zagadek:

1) Szukałem tego filmu wiele razy, ale nadal cisza. Niestety level hard. Chłopiec (około 10-letni) chciał pochować psa o imieniu Szatan i chyba zrobił dla niego jakiś prowizoryczny grób, na którym było napisane to imię. Ksiądz powiedział mu, że nie może być na takim grobie napisane Szatan, a chłopiec tłumaczył, że to imię jego psa. Raczej na 95% był to polski film, ewentualnie czechosłowacki. Pamiętam, że na tym "nagrobku" było napisane "Szatan" i to wyraźnie. Nie jest to czechosłowacki film "Na skraju lasu" z lat 70. , chociaż pojawił się tam pies o imieniu Czart :-) Nie ma jednak tej sceny. Nie jest to również film "Jutro będzie niebo" (2001).

2) Szukam polskiego filmu lub spektaklu telewizyjnego z lat 70. albo 80. - na pewno w kolorze. Pamiętam jedynie scenę, w której ktoś ze służby mówi do drugiego: "Ubieraj pana" i była scena, jak ten służący pomaga ubierać jakiegoś arystokratę. Scena miała w miejsce w jakiejś sypialni. Klimaty takie jak "Lalka" albo "Rodzina Połanieckich".

TOM-L

Post autor: TOM-L » 1 sty 2026, o 11:46

Niestety , nie kojarzę tego czego szukasz. A to o co pytałem to rzeczywiście "Portret zawoalowanej damy", - kierowca testowy Luigi Certaldo uwikłany w mroczną intrygę ludzi, szukających etruskiego skarbu, który jest w willi jego kuzyna. Poznana charyzmatyczna dziewczyna, jest podstawiona, by dostać się do willi i znaleźć skarb. Film jest na Youtube- fatalna jakość i czarno -biały, -mimo że to rok 1975. Napisy można przetłumaczyć na youtube, -ale szkoda że nie ma w polskiej wersji- tłumacz YT nie zawsze dobrze tłumaczy. Film jest też na RAI 1, niestety jakość podobna.

vutik

Post autor: vutik » 5 sty 2026, o 10:34

Minęło 15 lat od czasu, kiedy zapytałem tu o pochodzenie kreskówki o Wierciku. Niedawno odnalazłem jedyny ślad w necie, zostawię tu dla potomności.
Tak jak przypuszczałem, "Wiercik" był bajką czechosłowacką (a konkretniej - słowacką)! 7-odcinkowy serial "O Vŕtkovi" powstał w latach 1974-1977, wyreżyserował go Jozef Povrazník. Informacje znalazłem tu: http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detai ... cat*018782

Niestety, nic poza tym nie udało mi się odnaleźć, choćby jednej fotki, nie mówiąc o filmie. Wygląda na to, że "Wiercik" zaginął na dobre.

Awatar użytkownika
gumisio
Administrator
Kontakt:

Post autor: gumisio » 30 sty 2026, o 10:52

vutik pisze:
5 sty 2026, o 10:34
Minęło 15 lat od czasu, kiedy zapytałem tu o pochodzenie kreskówki o Wierciku. Niedawno odnalazłem jedyny ślad w necie, zostawię tu dla potomności.
Tak jak przypuszczałem, "Wiercik" był bajką czechosłowacką (a konkretniej - słowacką)! 7-odcinkowy serial "O Vŕtkovi" powstał w latach 1974-1977, wyreżyserował go Jozef Povrazník. Informacje znalazłem tu: http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detai ... cat*018782

Niestety, nic poza tym nie udało mi się odnaleźć, choćby jednej fotki, nie mówiąc o filmie. Wygląda na to, że "Wiercik" zaginął na dobre.
Super ... postaram się zagłębić w internet ... może coś znajdę - chociażby jakiś obrazek czy cokolwiek ... Jeśli jesteś pewny że to to, to postaram się poszperać dalej. Wszak są też i inne sposoby niż wyszukiwarka google :)
http://dubbing.pl - encyklopedia polskiego dubbingu
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa

vutik

Post autor: vutik » 11 lut 2026, o 11:15

Pewnym punktem zaczepienia mogą być strony (tfu!) rosyjskie, w Sojuzie Vrtko czyli nasz Wiercik nazywał się Buriłło (tytuł serialu: Бурилла / Бурило / Приключения Бурилы). Niestety i tam nic się jak dotąd nie znalazło.

Awatar użytkownika
gumisio
Administrator
Kontakt:

Post autor: gumisio » 18 lut 2026, o 20:44

Ja tam też w ogóle niczego nie znalazem. Nawet rysunku nie ... czyżby to aż takie było trudne? A to przypadkiem nie była węgierska animacja?
http://dubbing.pl - encyklopedia polskiego dubbingu
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 19 lut 2026, o 09:32

Dwie ważne sprawy - niestety level hard.

1. Nadal tego szukam - coś w rodzaju dziwnego filmu lub odcinka serialu ( coś jak "Zwierzęce Archiwum X" ), w którym ktoś opowiadał legendę o pięknej kobiecie (odwróconej plecami do widza), która dusiła na plaży (albo jakiejś wyspie?) bardzo długimi włosami. Mam wrażenie, że oglądałem coś takiego jakieś 20-25 lat temu ( między 1999 a 2002 raczej, w telewizji - Polsat? ), ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu. To było tak, że jakiś chłopak opowiadał swojemu koledze tę historię i tamten kompletnie nie wierzył i wybrał się na spacer. W pewnym momencie został zaatakowany (w pobliżu jakiejś skały albo klifu?) przez tą kobietę i uduszony. Ktoś mi podał "Bermuda Depths", ale to raczej nie to.

2. Postanowiłem ponowić, ale będzie ciężko. Szukam filmu/odcinka serialu o więzieniu albo jednostce wojskowej - klimaty a'la JAG albo "Strażnik teksasu". Made in USA na pewno. Zaczyna się od tego, że dwóch facetów znajduje się we wspomnianym miejscu. Okrutny gość ( klawisz albo jakiś oficer? ) mówi do jednego z nich: "Ty możesz wracać do domu, jesteś wolny", więc ten ( prawdopodobnie był to wysoki blondyn ) odchodzi. Pamiętam, że przechodzi jakby przez drzwi na fotokomórkę - ale mogę się mylić. Wtedy strażnik zdradziecko strzela mu w plecy. Mówi wtedy do drugiego więźnia ( chyba nawet pochylającego się nad zwłokami kolegi - kojarzę też jego płacz ): "Ty się pomęczysz" (ten cytat na 100% tak wybrzmiał). Oglądane wieki temu między 1999 a 2002, prawdopodobnie na Polsacie

Adam1234

Post autor: Adam1234 » 23 lut 2026, o 19:59

Witam szukam od dłuższego czasu bajki z dzieciństwa.
Bajka jest animowana z lat 2005-2010 (klasyczna animacja nie 3d). Nie wiem czy to było emitowane w tv gdyż miałem płytę dvd.

. Opowiada o złym zielonym kosmicie który chce zaatakować ziemię i ma do dyspozycji dwóch pomocników, jeden niski grubas, drugi wysoki chudzielec w okularach. Na ziemii mieszka chłopak co dostaje zegarek/gadżet do obrony przed kosmitami i chłopak używa tego zegarka/gadżetu i walczy z tym zielonym kosmitą. Pokonuje tego złego kosmitę a z tymi dwoma się zaprzyjaźnia.

Co to jest za bajka bo przeszukałem cały internet i nic nie znalazłem?

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 24 lut 2026, o 11:19

Może to będzie "Marsjanin Mercano"? Nic innego nie znalazłem :-)

Adam1234

Post autor: Adam1234 » 27 lut 2026, o 09:47

Ramajana_1989 pisze:
24 lut 2026, o 11:19
Niestety to nie to :( Pamiętam jeszcze taką scenę z filmu, jak ten zielony kosmita urósł stał się gigantem, i chłopak schował się w jakimś planetarium czy czymś takim, i ucieka przed tym kosmitą i chłopak skręca w prawo a kosmita biegnie prosto, i nagle gaśnie światło, i chłopak odkrywa że kosmita jest za nim, a drugą scenę to że ten gruby pomocnik zielonego kosmity boi się wody, jest gdzieś na statku kosmicznym i ktoś go polał wodą i zaczyna krzyczeć tak głośno, że pęka lampa, okulary, i szyby.

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 4 mar 2026, o 12:40

Adam1234 pisze:
27 lut 2026, o 09:47
Ramajana_1989 pisze:
Niestety to nie to :( Pamiętam jeszcze taką scenę z filmu, jak ten zielony kosmita urósł stał się gigantem, i chłopak schował się w jakimś planetarium czy czymś takim, i ucieka przed tym kosmitą i chłopak skręca w prawo a kosmita biegnie prosto, i nagle gaśnie światło, i chłopak odkrywa że kosmita jest za nim, a drugą scenę to że ten gruby pomocnik zielonego kosmity boi się wody, jest gdzieś na statku kosmicznym i ktoś go polał wodą i zaczyna krzyczeć tak głośno, że pęka lampa, okulary, i szyby.
Poszperałem jeszcze przy użyciu filtrów IMDB i znalazłem "Imaginum" (2005) - jest jakiś zielony kosmita i dzieciak, który używa różnych gadżetów. Może to akurat ta kreskówka.

Adam1234

Post autor: Adam1234 » 6 mar 2026, o 19:16

Ramajana_1989 pisze:
4 mar 2026, o 12:40
Adam1234 pisze:
27 lut 2026, o 09:47
Ramajana_1989 pisze:
Poszperałem jeszcze przy użyciu filtrów IMDB i znalazłem "Imaginum" (2005) - jest jakiś zielony kosmita i dzieciak, który używa różnych gadżetów. Może to akurat ta kreskówka.

Wielkie dzięki! Tak to jest ta kreskowka!

kero

Post autor: kero » wczoraj, o 15:24

Czy ktoś pamięta może taki film lub serial włoski lub francuski pewien facet poznał dziewczynę i z braku papieru napisał na banknocie jej telefon i opis ? Potem banknot wydał przez pomyłkę i szukał go aby ją znaleść .

ODPOWIEDZ