POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

ODPOWIEDZ
Ramajana_1989

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: Ramajana_1989 » 30 gru 2025, o 15:23

TOM-L pisze:
30 gru 2025, o 15:19
Czy ktoś pamięta mroczny, włoski serial o poszukiwaniu skarbu Etrusków, gdzie główny bohater jeździł Alfa Romeo a jego znajoma była chyba medium i identyfikowała się z kimś namalowanym na obrazie? Serial zrobiony w atmosferze grozy i tajemniczości, który trzymał cały czas w napięciu
Sprawdź "Ritratto di donna velata", czyli "Portret zawoalowanej damy". Takie coś udało mi się wyszukać.

Ja nadal szukam moich zagadek:

1) Szukałem tego filmu wiele razy, ale nadal cisza. Niestety level hard. Chłopiec (około 10-letni) chciał pochować psa o imieniu Szatan i chyba zrobił dla niego jakiś prowizoryczny grób, na którym było napisane to imię. Ksiądz powiedział mu, że nie może być na takim grobie napisane Szatan, a chłopiec tłumaczył, że to imię jego psa. Raczej na 95% był to polski film, ewentualnie czechosłowacki. Pamiętam, że na tym "nagrobku" było napisane "Szatan" i to wyraźnie. Nie jest to czechosłowacki film "Na skraju lasu" z lat 70. , chociaż pojawił się tam pies o imieniu Czart :-) Nie ma jednak tej sceny. Nie jest to również film "Jutro będzie niebo" (2001).

2) Szukam polskiego filmu lub spektaklu telewizyjnego z lat 70. albo 80. - na pewno w kolorze. Pamiętam jedynie scenę, w której ktoś ze służby mówi do drugiego: "Ubieraj pana" i była scena, jak ten służący pomaga ubierać jakiegoś arystokratę. Scena miała w miejsce w jakiejś sypialni. Klimaty takie jak "Lalka" albo "Rodzina Połanieckich".

TOM-L

Post autor: TOM-L » 1 sty 2026, o 11:46

Niestety , nie kojarzę tego czego szukasz. A to o co pytałem to rzeczywiście "Portret zawoalowanej damy", - kierowca testowy Luigi Certaldo uwikłany w mroczną intrygę ludzi, szukających etruskiego skarbu, który jest w willi jego kuzyna. Poznana charyzmatyczna dziewczyna, jest podstawiona, by dostać się do willi i znaleźć skarb. Film jest na Youtube- fatalna jakość i czarno -biały, -mimo że to rok 1975. Napisy można przetłumaczyć na youtube, -ale szkoda że nie ma w polskiej wersji- tłumacz YT nie zawsze dobrze tłumaczy. Film jest też na RAI 1, niestety jakość podobna.

vutik

Post autor: vutik » 5 sty 2026, o 10:34

Minęło 15 lat od czasu, kiedy zapytałem tu o pochodzenie kreskówki o Wierciku. Niedawno odnalazłem jedyny ślad w necie, zostawię tu dla potomności.
Tak jak przypuszczałem, "Wiercik" był bajką czechosłowacką (a konkretniej - słowacką)! 7-odcinkowy serial "O Vŕtkovi" powstał w latach 1974-1977, wyreżyserował go Jozef Povrazník. Informacje znalazłem tu: http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detai ... cat*018782

Niestety, nic poza tym nie udało mi się odnaleźć, choćby jednej fotki, nie mówiąc o filmie. Wygląda na to, że "Wiercik" zaginął na dobre.

Awatar użytkownika
gumisio
Administrator
Kontakt:

Post autor: gumisio » 30 sty 2026, o 10:52

vutik pisze:
5 sty 2026, o 10:34
Minęło 15 lat od czasu, kiedy zapytałem tu o pochodzenie kreskówki o Wierciku. Niedawno odnalazłem jedyny ślad w necie, zostawię tu dla potomności.
Tak jak przypuszczałem, "Wiercik" był bajką czechosłowacką (a konkretniej - słowacką)! 7-odcinkowy serial "O Vŕtkovi" powstał w latach 1974-1977, wyreżyserował go Jozef Povrazník. Informacje znalazłem tu: http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detai ... cat*018782

Niestety, nic poza tym nie udało mi się odnaleźć, choćby jednej fotki, nie mówiąc o filmie. Wygląda na to, że "Wiercik" zaginął na dobre.
Super ... postaram się zagłębić w internet ... może coś znajdę - chociażby jakiś obrazek czy cokolwiek ... Jeśli jesteś pewny że to to, to postaram się poszperać dalej. Wszak są też i inne sposoby niż wyszukiwarka google :)
http://dubbing.pl - encyklopedia polskiego dubbingu
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa

ODPOWIEDZ