Sprawdź "Ritratto di donna velata", czyli "Portret zawoalowanej damy". Takie coś udało mi się wyszukać.TOM-L pisze: ↑30 gru 2025, o 15:19Czy ktoś pamięta mroczny, włoski serial o poszukiwaniu skarbu Etrusków, gdzie główny bohater jeździł Alfa Romeo a jego znajoma była chyba medium i identyfikowała się z kimś namalowanym na obrazie? Serial zrobiony w atmosferze grozy i tajemniczości, który trzymał cały czas w napięciu
Ja nadal szukam moich zagadek:
1) Szukałem tego filmu wiele razy, ale nadal cisza. Niestety level hard. Chłopiec (około 10-letni) chciał pochować psa o imieniu Szatan i chyba zrobił dla niego jakiś prowizoryczny grób, na którym było napisane to imię. Ksiądz powiedział mu, że nie może być na takim grobie napisane Szatan, a chłopiec tłumaczył, że to imię jego psa. Raczej na 95% był to polski film, ewentualnie czechosłowacki. Pamiętam, że na tym "nagrobku" było napisane "Szatan" i to wyraźnie. Nie jest to czechosłowacki film "Na skraju lasu" z lat 70. , chociaż pojawił się tam pies o imieniu Czart
2) Szukam polskiego filmu lub spektaklu telewizyjnego z lat 70. albo 80. - na pewno w kolorze. Pamiętam jedynie scenę, w której ktoś ze służby mówi do drugiego: "Ubieraj pana" i była scena, jak ten służący pomaga ubierać jakiegoś arystokratę. Scena miała w miejsce w jakiejś sypialni. Klimaty takie jak "Lalka" albo "Rodzina Połanieckich".