"Odjazd” w reż. Andrzeja Zaorskiego, wyst. Wiktor Zborowski, Hanna Śleszyńska, Henryk Bista, Paweł Wawrzecki

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

ODPOWIEDZ
marcowy

"Odjazd” w reż. Andrzeja Zaorskiego, wyst. Wiktor Zborowski, Hanna Śleszyńska, Henryk Bista, Paweł Wawrzecki

Post autor: marcowy » 14 cze 2025, o 20:36

Pamięta ktoś ten mini serial rozrywkowy z lat 90-tych, ze znakomitą obsadą i absurdalnym humorem? Akcja działa się w pociągu, różne zabawne akcje i dialogi. W każdym odcinku dwóch facetów spotykało się na korytarzu pociągu i jeden z nich miał ochotę skoczyć, bo miał dość życia, ale przybierała bieg, że ten, co pocieszał tego drugiego, chciał skakać, a ten, co chciał skakać, już nie chciał. I wtedy padały słowa: "Czekaj pan, fajnie się gada" (Wawrzecki). Bohater Wawrzeckiego nazywał się Misiak a bohaterka Śleszyńskiej pani Irmina. Ostatnie ujęcie było z zewnątrz, gdy pani Irmina (konduktorka) wychyla się przez drzwi i macha ręką na odjazd, a oddalająca się kamera ukazuje, że to pojedynczy wagon, nie podłączony do żadnego składu :) Misiak podrywał p. Irminę opowiadając zmyślone, niesamowite historie, ona robiła wielkie oczy, a on na koniec dodawał nonszalancko "Wątpi pani, pani Irmino?" :)

Piosenkę tytułową śpiewał Ryszard Rynkowski (na końcu odcinka). Prawdopodobny tekst:

"Możliwości niewiele do wyboru
proste dwie równoległe, każdy wybór jest zły
jedni życzą nam szerokich torów
drudzy wąskotorówkę wspominają przez mgłę
dokąd wlecze się ten pociąg, dokąd wlecze
czy ktoś czeka na niego jak dziewczyna na list
ogień wznieca pod oknem człowiecze
ale po co to jeśli para idzie wciąż w gwizd?
ref.
Odjazd, odjazd, nadszedł czas
już semafor do góry, jeszcze raz
Odjazd, odjazd, dają znak
nie zabiorą się wszyscy - miejsca brak."

Skontaktowałem się z Ośrodkiem Dokumentacji i Zbiorów Programowych TVP w sprawie dostępu do nagrań archiwalnych. Okazuje się, że mają w zasobach 8 odcinków (nie wiem ile zostało nakręconych, ale myślę, że to mogą być wszystkie). Z tego jednak tylko jeden jest obecnie zdigitalizowany. Koszt wykonania kopii tego odcinka to 150 zł netto +vat, a pozostałych 300 zł netto + vat.

Gdyby kogoś interesowało, to poniżej opis i oznaczenia odcinków w bazie ODiZP:

Tytuł audycji Odjazd - oryginalny
Gatunek WIDOWISKO ARTYSTYCZNE, KABARET
Satyra obyczajowa. Na program składają się skecze, których akcja rozgrywa się w pociągu.

Odc. 1 BM89802
Odc. 2 PR00F78E (zdigitalizowany)
Odc. 3 BM114019
Odc. 2 BM89845 (to prawdopodobnie odc. 4., ale tak mi napisali)
Odc. 5 -a BM115157 (nie wiem co oznacza to "-a", czy to błąd)
Odc. 6 BM115257
Odc. 7 BM115975
Odc. 8 BM116042

Bardzo chciałbym to znów obejrzeć. Jeśli ktoś jest chętny na zrzutkę, to dajcie znać!

Praktycznie nic o tym serialu nie ma w internecie. Istnieją 2 wątki sprzed kilkunastu lat, w których ktoś wspomina, że szuka. Powyższe informacje zaczerpnąłem właśnie z nich oraz z własnej pamięci:
https://www.filmweb.pl/person/Piotr+G%C ... sta-776996
https://www.filmweb.pl/person/Pawe%C5%8 ... sta-790525

ODPOWIEDZ